8. 7. 2019

DĚČÍN - ČESKÉ ŠVÝCARSKO

Mesto

Děčín je plný pôvabných ošarpaných domov, domčekov a čarokrásnych záhrad s typickou architektúrou. Všade je veľa psíkov (a žiadne hovínka!). :))) Ľudia sú kamarátski, sedia spolu na záhradkách a slovenčinu počujú radi. Už len fakt, že som bola Slovenka mi prekvapivo pridával atraktivitu. :) Jeden malý chlapec dokonca začal po tom, čo som povedala pár viet s nadšením vykrikovať „Slovenština! Slovenština!“ :)))

Pitie piva je v Děčíne národný šport, ktorému holdujú aj staré babičky. :) Nedalo sa mu vyhnúť, ochutnali sme a potvrdené - pivo v Čechách naozaj variť vedia.
(Pre mňa nepasterizovaný Staropramen s koriandrom a ovocnými tónmi prosím.) <3 :)

Děčín nebol našim cieľom, bol iba základňou pre výlety po Českom Švajčiarsku, no boli sme v tejto základni veľmi spokojní a tak si chcem pár fotiek odložiť aj z nej. :) Tipy na túry v lesoch pridám spolu s fotkami v ďalších postoch.


Praktické info

-    Platby kartou sú v Čechách stále výnimočné - takmer nikde ich neprijímajú a je lepšie vziať si aj české peniaze.

-    Stravovanie bolo naozaj výborné, len teda nie pre vegetariánov. :) Mala som pocit, že jediné bezmäsité pokrmy sú v ČR vyprážaný karfiol a vysmážaný syr. :D Ich kuchyni neobmedzene vládne bravčové. Našimi najobľúbenejšími sa napokon stali tri reštaurácie kde mali aj bezmäsité jedlá, varili naozaj dobre a dokonca prijímali karty: FRANZ JOZEF (hneď vedľa je najlepšia zmrzlina v meste), PIVOVAR KAPITÁN (s ponukou vlastného piva) a reštaurácia v našom hoteli – U KAPLE.

-    Najlepšie infocentrum je KNIŽNICA. Zamestnanci vedia naozaj o všetkom (dokonca aj o tom, kde sa dá platiť kartami). Odporučia vám výlety, ak budete chcieť, aj naplánujú ako sa na ne dostanete (obľúbené sú vláčiky a lode). Pri odchode vám pridajú množstvo kvalitných prospektov a časopisov s krásnymi fotkami. :)

-   Ubytovanie. Zvolili sme si malý hotel nad mestom – U KAPLE a neľutovali to ani sekundu. Čistučké izby, ochotní zamestnanci, ráno vás zobudí pohľad na kamennú strechu historickej kaplnky ožiarenú slnkom. <3 Je na dosah peši od NC Pivovar, no od hluku je oddelený záhradami a lesíkom, takže všetko čo pri otvorenom okne počujete, je spev vtákov a šumenie stromov. A raňajky, to bol splnený sen! :)

Vyhlídka Pastýřská stěna.

Len jeden z veľkého množstva typických, pôvabne ošarpaných domov utopených v zeleni.
Pohľad z Tyršovho mostu na Pastýřskú stěnu.

Myslím Staropramen :)

Děčínom preteká rieka Labe. Zaujímavosťou sú desiatky tzv. "hladových kamenov" rozstrúsených pri jej brehoch. Vidno je ich len v časoch najväčšieho sucha, keď hladina rieky klesne. V minulosti na ne ľudia vytesávali dátumy s nápismi. Najstarší je z r.1616 a najznámejší je v Dečíne pre Tyršovom moste. Nápis na ňom znie: "Uvidíš-li mě, zaplač.”

V Děčíne býva takmer každý na "zámku". :)

Plot zámockej záhrady. Väčšia časť z nich je prístupná zdarma a prechádzajú sa po nej pávy.
Čakanie na prehliadku. :)

Pohľad na Děčínsky zámok zo Staroměstského mostu.

Domček pri železnici.

Křížová ulica vedúca na malé námestie s výborným antikvariátom. (Agatha Christie - Vražda v Mezopotánii) :)



Pohľad na naše ubytovanie v prvý deň pri návrate z mesta. Hotel u Kaple, 1.poschodie, druhá izba od konca. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára